URSA – Nuori yritys, jolla on takanaan pitkä perinne.

URSA perustettiin vuonna 2002 espanjalaisen URALITA GROUP -yrityksen tytäryhtiöksi. URALITA, joka on pörssiyhtiö pääpaikkanaan Madrid, perustettiin vuonna 1907. Kuudellakymmenellä tuotantoyksiköllään ja 23 maata kattavalla jakeluverkostollaan yritys saavutti yli 1,3 miljardin euron myyntitulot vuonna 2003. Yrityksen neljä rakennusmateriaaliosastoa ja kemikaaliosasto toimivat pääosin Euroopassa. Tunnetuilla tavaramerkeillään URALITA on Espanjan markkinoiden kahden markkinajohtajan joukossa.

URSAn ydin on Pfleidererin eristysmateriaaliosasto, joka hankittiin sen alkuvaiheissa. Vuonna 1991 Pfleiderer AG oli alkanut laajentaa osakesalkkuaan erityismateriaalien liikealalla. Ensitoimenpiteinä oli Weselissä toimivan eristysmateriaalia valmistavan Held Dämmstofftechnik GmbH -yrityksen, sen rakennusalan tytäryhtiön ja projektijohtamiseen erikoistuneen Mehr + Held GmbH -yrityksen haltuunotot. Vuonna 1992 yritys lisäsi omistukseensa ensimmäisen kansainvälisen tuotantoyksikkönsä hankkimalla Novoterm-yrityksen Novo Mestosta, Sloveniasta. Tätä seurasi 1993 Isoglass-yrityksen hankinta Desselgemistä, Belgiasta ja tuotannon käynnistäminen Delitzschissä toisena Saksassa toimivana tuotantolaitoksena. Vuonna 1994 yritys vahvisti kasvuaan Itä-Euroopassa ottamalla haltuunsa ja muuttamalla rakenteeltaan Thudovossa, Venäjällä sijaitsevaa tuotantoyksikköä. Saman strategian mukaiset seuraavat toimenpiteet olivat 1999 Dabrowa Gorniczassa, Puolassa olevan tuotantoyksikön käyttöönotto ja tuotantoyksikön hankinta Salgótarjánasta, Unkarista. Sen lisäksi Desselgemissä sijaitsevan tuotantoyksikön kapasiteettia lisättiin samana vuonna ja lasivillaa valmistava tehdas Detlev Rave ostettiin Hampurista. Vuonna 2001 Dabrowa Gorniczan tuotantolaitoksen kapasiteetti kasvoi uuden tuotteen lanseerauksen johdosta. Tätä seurasi 2002 kapasiteetin lisääminen Salgótarjánssa ja Tchudovossa, kuten myös tuotantoyksikön perustaminen ja käyttöönotto Serpuchovissa, Venäjällä.

Vuonna 2003 tapahtunut fuusio Poliglasin eritysmateriaaliosaston kanssa johti uuden URSAn syntyyn. Poliglas, joka oli ollut yksi URALITA GROUP -yhtiön jäsenyrityksistä vuodesta 1988 lähtien, toi mukanaan yritykseen melkein 50 vuoden kokemuksen eristysmateriaalin sektorilta. Poliglas, joka oli perustettu Barcelonassa 1949 tuottamaan kattovaloja ja ikkunoita, oli jo alkanut tuottaa eristysmateriaaleja vuonna 1959. Aluksi se keskittyi solupolystyreeniin (EPS), jota valmistettiin Barcelonassa. Vuonna 1973 se perusti lisäksi EPS:n tuotantotehtaan Madridiin ja toisen tuotantoyksikön Sevillaan 1976. Vuonna 1974 tuoteohjelmaa laajennettiin, kun lasivillan tuotantotehdas avattiin lähellä Tarragonaa. Suulakepuristettua polystyreeniä (XPS) valmistava tehdas avattiin 1987 samassa paikassa. Vuonna 1983 Poliglas käynnisti Eurooppaan laajentumisen. Se alkoi yrityksen perustamisella Ranskaan, jota seurasi 1992 Italiaan perustettu yritys ja vuotta myöhemmin Saksaan perustettu jakeluyritys. Saksassa käynnistyi myös tuotantotoiminta vuonna 1996 suulakepuristettua polystyreeniä valmistavassa tehtaassa Queisissä. Vuonna 1997 eristysmateriaaliohjelmaa täydennettiin hankkimalla vuorivillan tuotantotehdas Isolythistä, Unkarista. Jo vuoden päästä tuotantoyksikkö oli ajanmukaistettu ja yksi lisätehdas hankittiin solupolystyreenin valmistukseen. Vuonna 1998 perustettiin myös uusi yhtiö Englantiin. Vuonna 1999 ostettiin yritykseen Ranskan viimeinen kotimainen lasivillan valmistaja, Fibraver. Vuonna 2000 yrityksen asema Ranskassa (St. Avold) lujittui entisestään, kun käyttöön otettiin lasivillaa valmistava tehdas. Tätä seurasi vuonna 2002 suulakepuristettua polystyreeniä valmistavan tehtaan avaaminen Bondenossa, Italiassa.